Aan het woord - Bart Boogaard

Kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Bart Boogaard en sinds 2002 woonachtig in Franeker. Eind jaren negentig, toen nog woonachtig in Haarlem, begon mijn avontuur op de mountainbike. Vele trainingen en wedstrijdjes op het parcours in Spaarnwoude, toertochten en andere wedstrijden in Nederland en marathons in België, Zwitserland, Italië en meer.

Inmiddels begin 50 en de liefde voor de mountainbikesport is er nog altijd. Het voelt speciaal om mede organisator te zijn van een mountainbike evenement in de Elfstedenstad Franeker.

 

Hoe ben je tot het idee gekomen om een mountainbike evenement te organiseren in 2013? 

Het idee is ontstaan door een vraag van Klaas Jan Bijlsma van de AD Sportcommissie in 2013. Zij wilden vanwege het jubileumjaar, 60 jaar en het thema F7, oude elementen terug, waaronder de wielerronde. Een goed parcours voor op de racefiets leek lastig. Inmiddels waren de eerste streetraces op de mountainbike gehouden in Nederland. Zo kwam het idee van een mountainbikewedstrijd op het Bolwerk rondom de stad.

Uiteindelijk werd op donderdagavond 19 september 2013 de eerste City Wall Cross gereden. In al mijn gretigheid heb ik, na een hele dag parcours uitzetten, ook zelf nog mee gereden.

 

Wat is je meest memorabele editie?

Zoals het met ieder evenement is, heeft elk jaar zijn herinneringen. In 2013 begonnen we met niets en was het op de dag zelf nog veel improviseren. Na acht uur in de avond viel de schemer in en moesten we de wedstrijd voortijdig beëindigen om de deelnemers niet in het donker te laten rijden.

Daarna is het evenement verplaatst naar de zondag en was de eerste keer in 2014 spannend om alles in een ochtend klaar te hebben. Vanaf 2015 rijden we ook op het Sjûkelân en door het café de Bogt fen Guné. Twee speciale locaties met historie in Franker. Het heeft het evenement een compact karakter gegeven, wat het ook voor de toeschouwers leuk maakt. Ook werd er in 2015 een sprintrace toegevoegd. Dit bracht spektakel en dynamiek.

In 2016 en 2017 is er vooral organisatorisch veel verbeterd en hebben we nu een mooi team van 6 personen, met ieder zijn kwaliteit en inbreng. Vorig jaar, 2018, blijft vooral bij vanwege de weersomstandigheden. Er waren wat druppels voorspeld en dat werden uiteindelijk hevige buien door de middag heen. Gelukkig hield het parcours zich staande en bleef het voor de deelnemers bij enkele glijpartijen. Tevens was het de editie, en vooralsnog de enige, met de steigerhelling vanaf het Bolwerk.

Bijzonder in 2018 was ook het eerste jaar onder de naam Breman City Wall Cross. Gert Jan Breman was zo enthousiast geraakt in voorgaande jaren, dat hij met zijn bedrijf Jaap Breman Schoonmaakgroothandel hoofdsponsor en naamgever van het evenement is geworden.

 

Wat wil je de deelnemers meegeven de 22e van september?

Ik wens dat we met elkaar, deelnemers, publiek en organisatie, weer een hele mooie mountainbike sportmiddag hebben in Franeker. Dat er weer veel jeugd mee doet en hopelijk, na de mountainbike clinic in mei, ook uit de Waadhoeke.

Uiteindelijk is het ook een wedstrijd en is het de finale van de Mountainbike Streetrace Competitie Noord Oost Nederland. Dus het gaat zeker ergens om. Maar boven alles gaat het om het plezier en de glimlach!

Spaarnewoude 1999

Schrijf je hier in voor de 7e editie van de Breman City Wall Cross!

Na 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 is de editie van 2019 alweer de 7e editie die gepland staat. Inschrijven kan via onderstaande knop 

Sluit Menu